Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Απάντηση στον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Λήμνου

Στο φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ, αριθμός 19, του Οκτωβρίου 2010, στη σελίδα 6 δημοσιεύεται "ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους" του Ομίλου των φίλων του βουνού και της Θάλασσας Λήμνου. Με χαρά ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση των φίλων μας και παραθέτουμε την απάντηση του συνδυασμού μας ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΟ.

Προς : Δ.Σ  Ομίλου φίλων βουνού και θάλασσας Λήμνου

Αγαπητοί φίλοι,

Σας συγχαίρουμε για τη δημιουργία του ομίλου των φίλων του βουνού και  θάλασσας Λήμνου. Η ενέργειά σας μας γεμίζει αισιοδοξία γιατί δείχνει ότι οι  πολίτες   ενδιαφέρονται και  κινητοποιούνται για θέματα που μας αφορούν όλους. Οι σκοποί του ομίλου σας για την προστασία της φύσης και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γι αυτό, είναι βασικοί και  για το συνδυασμό μας  Οι έννοιες της βιωσιμότητας και αειφορίας, της οικολογικής ισορροπίας, της προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας της ήπιας ανάπτυξης κ.λ.π  τις οποίες προβάλλετε, αποτελούν το βασικό κορμό του προγράμματός μας.

Με χαρά παρατηρούμε πως όλα τα θέματα που σας απασχολούν, και για τα οποία - με το δίκιο σας- απαιτείτε δεσμεύσεις και λύσεις, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας που προτάθηκε στους πολίτες για συζήτηση, συμπλήρωση και επεξεργασία. Για τα ειδικότερα ερωτήματα και θέματα που θέτετε με την ανοιχτή επιστολή σας θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
1.  Πεδίο βολής

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη δημιουργία πεδίου βολής στα Φαρακλά και σε κάθε περιοχή της Λήμνου αν υποβαθμίζεται το φυσικό της περιβάλλον. Σε συνεργασία με το στρατό –αν αυτό αποτελεί ανάγκη – θα υποδειχθεί περιοχή που δεν θα επηρεάζει το χαρακτήρα του νησιού μας σαν τόπο ειρήνης, ηρεμίας και γαλήνης. Αναγνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, σεβόμαστε τον εθνικό ρόλο των ενόπλων δυνάμεων, αλλά πιστεύουμε ότι η παρουσία του στρατού μπορεί να γίνει πιο διακριτική χωρίς να παρεμποδίζεται το έργο του.

2.  Τουριστική ανάπτυξη

Ο τουρισμός στο νησί μας έχει μέλλον ιδίως αν προσανατολιστεί στις ήπιες μορφές και σέβεται το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και την παράδοση της Λήμνου. Πρέπει να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και δυνατότητες εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Με κατευθύνσεις και μέτρα της Δημοτικής αρχής μπορεί να συνδεθεί το τουριστικό μας προϊόν με την τοπική αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή. Θα προωθηθεί η δημιουργία μικρών τουριστικών μονάδων στα χωριά και θα δοθεί βάση στην ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας μας.
(πιο αναπτυγμένες θα βρείτε τις προτάσεις μας στο σχέδιο προγράμματος)

3.  Ανακύκλωση

Για το θέμα έχουν εργασθεί και οι προηγούμενες διοικήσεις της Διαδημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος. Δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του. Αν μέχρι την ανάληψη της ευθύνης από τη νέα δημοτική αρχή δεν έχει υλοποιηθεί,  θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Επειδή όμως ζητάτε –και καλά κάνετε- συγκεκριμένο χρόνο υπολογίζουμε ότι θα είναι από τα θέματα που θα προταχθούν τους 6 πρώτους μήνες της  θητείας μας αν φυσικά δεν υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια από άλλους παράγοντες πέραν της δημοτικής αρχής καθώς αναμένονται ειδικές ρυθμίσεις για την λειτουργία των ΦΟΔΣΑ.

4.  Κακαβιώτισσα - Διαχείριση απορριμμάτων

Αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει πουθενά στη Λήμνο χώρος απόρριψης των βοθρολυμάτων. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι υπό κατασκευή βιολογικοί καθαρισμοί στη Μύρινα δεν έχουμε δυστυχώς να προτείνουμε κάποια άλλη λύση. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο η πανέμορφη αυτή περιοχή θα καθαρισθεί και θα αναδειχθεί.  Η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται σήμερα με ικανοποιητικό τρόπο, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών. Σύντομα επίσης θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χωροθέτησης, μελέτης και κατασκευής χώρων απόθεσης αδρανών υλικών, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στις περιουσίες των συμπολιτών μας.

5.  Αποτελεσματικότητα

Το εγχείρημα που αναλαμβάνουμε, γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο. Η συγκρότηση  του νέου δήμου και τα μέτρα για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του, θα απαιτήσουν τολμηρές λύσεις. Με τους ικανούς και άξιους αυτοδιοικητικούς αλλά και κρατικούς λειτουργούς,  με τους προερχόμενους από όλο το φάσμα της κοινωνίας δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που θα εκλεγούν, αλλά κυρίως, με τη  δράση  και τη συμπαράσταση των ενεργών πολιτών, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στον τόπο μας ευημερία και προκοπή και να κάνουμε τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας καλύτερη. Στην πορεία αυτή σας καλούμε και σας όπως και όλους όσους αγαπούν και νοιάζονται τον τόπο μας. .

Με εκτίμηση
Το γραφείο τύπου του συνδυασμού
"ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου