Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λήμνου στην τελετή ορκωμοσίας

Σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των αρχών, κύριοι εκπρόσωποι  της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης,

Συνάδελφοι αιρετοί στο Δήμο Λήμνου,

Φίλες και φίλοι,

Να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους σας και καλή χρονιά, και να σας ευχαριστήσω που αποδεχθήκατε την πρόσκληση μας να βρίσκεστε εδώ σήμερα, μαζί μας, σε μία σημαδιακή μέρα για την αγαπημένη μας Λήμνο.

Ο Δήμος Λήμνου είναι πια μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που γεννά ελπίδες και προσδοκίες, την ίδια ώρα που η οικονομική κρίση μεταβάλλεται σε κρίση θεσμών και αξιών και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας.



Αναλαμβάνουμε την ευθύνη διακυβέρνησης των τοπικών υποθέσεων σε μια δύσκολη εποχή που η απαισιοδοξία και η απογοήτευση είναι διάχυτες γύρω μας.  Βιώνουμε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία σαν χώρα, που είναι ακόμα πιο δύσκολη για  το νησί μας. Η αλλαγή πολλών δεδομένων που καθόρισαν την πορεία της Λήμνου για πολλά χρόνια έχουν ανατρέψει το υφιστάμενο αναπτυξιακό μοντέλο, έχουν φέρει σε αμηχανία παραγωγούς, επαγγελματίες και εργαζόμενους και θέτουν επί τάπητος το καίριο ζήτημα της ανάπτυξης.  Η δύσκολη αυτή  συγκυρία πρέπει να συνεγείρει όλους τους άξιους, ικανούς και δημιουργικούς πολίτες του νησιού μας.

Η παράταξή μας «Ενωμένοι για τη Λήμνο» θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση τις αρχές, τις αξίες και τις προγραμματικές προτάσεις για τις οποίες μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του ο λαός της Λήμνου. Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις σε μια ειλικρινή προσπάθεια συνεργασίας και δημιουργικής συνεισφοράς για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.  Οι εκλογές τελείωσαν, τώρα ας στρατευθούμε όλοι απέναντι στον μόνο αντίπαλο που είναι τα προβλήματα της Λήμνου και των κατοίκων της.

Θέλω να ζητήσω από τον κάθε πολίτη, να στηρίξει την προσπάθειά μας. Έχουμε ανάγκη τη συμμετοχή, τις ιδέες, τις προτάσεις, τις διαφωνίες, τις αντιρρήσεις καθενός από εσάς.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα.  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού μας θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την διεκδίκηση της επίλυσης των βασικών και κρίσιμων προβλημάτων του νησιού μας.  Όμως παράλληλα η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία των αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος μας.  Όχι γιατί μας υποχρεώνουν αλλά γιατί συνειδητοποιούμε ότι δεν πάει άλλο.  Η σκληρή δουλειά είναι μία σημαντική προϋπόθεση. Σκληρή δουλειά απ’ τους αιρετούς και από τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση.  Δουλειά με σχέδιο, πρόγραμμα και θέληση. Με διάθεση προσφοράς και με σεβασμό στον Δημότη. Με καθαρές θέσεις και καθαρές απόψεις. Με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Συνάδελφοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι,

Η πολιτεία επιχειρεί για μια ακόμη φορά να μεταθέσει βάρη στην αυτοδιοίκηση, καθώς μεταφέρει αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους, με σημαντικές καθυστερήσεις και ασάφειες στην εξειδίκευση και εφαρμογή του σχεδιασμού.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και πόρους δεν μπορεί να συντελεσθεί με επιτυχία η τεράστια διοικητική αλλαγή που επιχειρείται. Δεν είναι δυνατόν στο τέλος κάθε χρόνου και προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, να περικόπτεται η ΣΑΤΑ, το κομμάτι των χρηματοδοτήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης που προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Θα διεκδικήσουμε μέσα από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης την πραγματοποίηση των δεσμεύσεων και την αντιμετώπιση κρίσιμων αναγκών των νησιωτικών δήμων. Όμως εμείς οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις συνέπειες αυτών των πολιτικών, βελτιώνοντας την απόδοση των υπηρεσιών μας, νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά μας, ανεβάζοντας την ποιότητα της δουλειάς μας.

Οι μήνες που ακολουθούν είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί κάθε μέρα θα πρέπει να κερδίζουμε και ένα στοίχημα με το χρόνο και τα προβλήματα, ώστε να καταφέρουμε να «στήσουμε» τον νέο μας Δήμο, τον Δήμο της Λήμνου σε σωστές βάσεις.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να απευθυνθώ, κλείνοντας, στους συναδέλφους των τοπικών συμβουλίων καθώς το στοίχημα της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε για  να δώσουμε πνοή στα χωριά μας  και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των δημοτών μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Η βοήθεια όλων σας είναι πολύτιμη. Η κατανόηση σας απαραίτητη. Η συνεργασία σας επιβεβλημένη. Η διάθεση για προσφορά ευπρόσδεκτη.

Εμείς δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι, όλοι μαζί, να εργαστούμε συλλογικά, για το κοινό μας μέλλον, που θέλουμε να είναι και θα είναι καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο.

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και δύναμη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου