Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Αντώνη Χατζηδιαμαντή, Δημάρχου Λήμνου στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (20-11-2010)

«Η Λήμνος μπορεί να αποκτήσει λειτουργική αυτονομία», λέει ο πρώτος δήμαρχος του νέου Δήμου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής

Ο πρώτος δήμαρχος της Λήμνου, εκλεγμένος με το τρίτο υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά, δίνει την πρώτη, μετά την εκλογή του, συνέντευξη στο «Ε» και αποκαλύπτει πώς θα διοικήσει το νέο Δήμο Λήμνου. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής υποστηρίζει ότι η Λήμνος με τη νέα αρχιτεκτονική δομή μπορεί να αποκτήσει τη λειτουργική αυτονομία που πάντα διεκδικούσε. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αφού διετέλεσε για χρόνια στέλεχος του Γραφείου Ανάπτυξης και Προγραμματισμού τής ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, υπόσχεται να εργαστεί για το Δήμο Λήμνου ώστε να γίνει πρωτοπόρος της αυτοδιοίκησης στο Αιγαίο. Αυτή η αυτοδιοίκηση, όπως υποστηρίζει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, θα δημιουργήσει την ποιοτική Λήμνο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ

Οι πολίτες της Λήμνου σάς έδωσαν ένα πολύ υψηλό ποσοστό νίκης, το τρίτο στην Ελλάδα. Πώς νιώσατε μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα;

«Αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να ευχαριστήσω κάθε πολίτη της Λήμνου ξεχωριστά για τη μεγάλη τιμή. Με γεμίζει με συγκίνηση, αλλά και με ευθύνη να αποδειχθώ αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης. Απευθυνθήκαμε στο λημνιακό λαό, έντιμα, χωρίς να αναλωθούμε σε αντιδικίες και ανούσιες αντιπαραθέσεις, με επίγνωση των δυσκολιών και των απαιτήσεων των καιρών. Το μήνυμα ενότητας, η απόφαση για αλλαγή πορείας, ο πολιτικός πολιτισμός και η ειλικρίνεια των θέσεών μας είναι αυτά που επιβράβευσαν οι πολίτες της Λήμνου.Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου. Σ’ αυτό τον αγώνα που μας περιμένει, δεν περισσεύει κανείς. ψηφοφόροι μας και μη, όλοι όσοι αγαπούν τον τόπο μας. Μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα για μια Λήμνο ανάπτυξης και προόδου.»

Λειτουργικά αυτόνομη
Μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» καταγράφονται πλέον νέα δεδομένα στο Δήμο Λήμνου. Από πού σκέφτεστε να ξεκινήσετε;

«Είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με τον “Καλλικράτη”, δεν παύει να είναι η νέα πραγματικότητα. Η Λήμνος μπορεί, αν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης, να αποκτήσει τη λειτουργική αυτονομία που πάντα διεκδικούσε. Έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και τους θεσμούς ενεργού συμμετοχής των δημοτών.Η σωστή οργάνωση του νέου δήμου θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της προσπάθειας. Με τη βοήθεια όλων των πολιτών, με την ενεργή συμμετοχή των Λημνιών, θα διαχειριστούμε όλα τα προβλήματα του τόπου μας. Ως άμεση προτεραιότητα θέτουμε την ταχύτερη δυνατή οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του νέου Δήμου Λήμνου, με γνώμονα πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας.»

Δίψα για όραμα
Τι ως εμπειρία αποκομίσατε απ’ τον προεκλογικό σας αγώνα;

«Ξεκινήσαμε τον προεκλογικό μας αγώνα απευθυνόμενοι στο λημνιακό λαό, έντιμα, με θετική σκέψη, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Κατά τη διάρκειά του, ήρθαμε σε ουσιαστική επαφή με τους συμπατριώτες μας στην πόλη και στα χωριά. Συναντήσαμε ανθρώπους με προβλήματα, αλλά και μεγάλη αγάπη για το νησί τους, καχύποπτους αρχικά, απογοητευμένους, ίσως και θυμωμένους από την κατάσταση στη χώρα, αλλά συνάμα έτοιμους να αγωνιστούν για τον τόπο τους, αρκεί να τους “έδινες” ένα πραγματοποιήσιμο όραμα. Ζούμε σε μια πολύ άχαρη εποχή, που η γενικευμένη κρίση αξιών δεν οδηγεί απαραίτητα στην αμφισβήτηση των προτύπων, αλλά πολλές φορές στην υποχώρηση της συλλογικής δράσης.Συζητώντας, αλλά και ακούγοντας τους συνδημότες μου, έβλεπα ότι αυτό που θέλουν είναι να τους δώσουμε ή έστω να συντηρήσουμε την ελπίδα. Η επαφή με τον κόσμο και όσα έμαθα συζητώντας μαζί τους σίγουρα με έκαναν δυνατότερο και με βοήθησαν να “ζήσω” μαζί τους τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και απαιτούν λύσεις. Αυτούς τους ανθρώπους ελπίζω να έχω δίπλα μου, και τώρα που τελείωσε η προεκλογική περίοδος, και μαζί, ενωμένοι να δουλέψουμε για το νησί μας.»

Έχει αλλάξει κάτι από το αρχικό σας πλάνο σχετικά με τον τρόπο που θα διοικήσετε το Δήμο Λήμνου;

«Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία συγκρότησης της αυτοδιοικητικής κίνησης “Ενωμένοι για τη Λήμνο”, μαζί με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμασταν το ίδιο όραμα, διαπιστώσαμε ότι η Λήμνος, παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει, εξακολουθεί να παρουσιάζει κοινωνική και οικονομική στασιμότητα. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα μεγάλα λόγια δεν αρκούν για να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή, δε δώσαμε υποσχέσεις ανεκπλήρωτες, αλλά παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο. Δίπλα στους πολίτες»Η διαφάνεια, η εντιμότητα και ο διάλογος αποτελούν αρωγούς στην προσπάθεια που κάνουμε να αλλάξουμε σελίδα, να ανατρέψουμε την κατάσταση που επικρατεί. Η αυτοδιοίκηση πάντα για μας αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί το μόνο θεσμό που μπορεί και πρέπει να είναι ουσιαστικά δίπλα στους πολίτες. Ο τρόπος που θα διοικήσουμε το Δήμο Λήμνου θα βασίζεται στην αποτελεσματική συνεργασία και μόνο στόχο θα έχει, η εντιμότητα και η υπευθυνότητα, η διάθεση και η ικανότητα προσφοράς να αποτελέσουν πλέον το μοναδικό κανόνα συμμετοχής στα κοινά.»

Ο συνδυασμός σας αποτελούνταν από πρόσωπα καταξιωμένα στην τοπική κοινωνία, με γνώση και εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Πιστεύετε ότι αυτή τους η εμπειρία θα σας βοηθήσει ώστε να έχετε μια σφαιρική εικόνα για όλα τα προβλήματα του νησιού;

«Το πρώτο στοίχημα που τελικά κερδίσαμε, ήταν η συστράτευση και ενεργοποίηση έμπειρων, αλλά και πολλών νέων ανθρώπων. Η συνεργασία με παλιούς και δοκιμασμένους αυτοδιοικητικούς, που διαθέτουν εμπειρία και ουσιαστική γνώση των προβλημάτων, θα είναι σίγουρα πολύ χρήσιμη, ιδίως στην περίοδο μετάβασης και στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων καθημερινότητας. Τα άξια και δοκιμασμένα στελέχη του συνδυασμού μας, σε συνεργασία με τους νέους ανθρώπους που μόλις τώρα μπαίνουν στο “στίβο” της αυτοδιοίκησης, εγγυώνται ένα δήμο με συναίσθηση του μεγέθους των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει, αλλά και με δυναμισμό και θέληση να αγωνιστεί για την επίλυσή τους.»

Σωστή οργάνωση…
Μέσα στο πρόγραμμά σας έχετε θέσει συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους. Από πού θα ξεκινήσετε;

«Ως συνδυασμός παρουσιάσαμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα στο λημνιακό λαό, με σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις για κάθε τομέα αρμοδιότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για τα μεγάλα και μικρά θέματα και προβλήματα του νησιού σε κάθε τομέα. Στο πρόγραμμά μας αναφερόμαστε στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υγείας και της πρόνοιας, στη δραστηριοποίηση στην παιδεία, τον πολιτισμό και στον αθλητισμό, στο περιβάλλον και τις απαραίτητες υποδομές, στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων του αγροτικού τομέα, στην ανάπτυξη του τουρισμού και την αξιοποίηση των τοπικών παραγωγικών πόρων. Η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η αλλαγή νοοτροπιών και συνηθειών, αλλά και η εστίαση σε προσπάθειες που θα έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας. Βασικός πυλώνας/θεμέλιο, όμως, για την επίτευξη των στόχων μας αποτελεί η σωστή οργάνωση του Δήμου μας. Η νέα δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να πετύχει παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους της Λήμνου, ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών και δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές παροχές, ενεργό συμμετοχή των κατοίκων σε ζητήματα που τους αφορούν και ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκπλήρωση οποιουδήποτε στόχου εάν δε δημιουργήσουμε έναν αποδοτικό δήμο.»

Θεωρείτε ότι με την παρούσα οικονομική κατάσταση θα μπορέσετε εύκολα να υλοποιήσετε τους στόχους σας;

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι το μνημόνιο στοχεύει και την αυτοδιοίκηση και πως οι πόροι θα είναι σημαντικά μειωμένοι. Τα προβλήματα, ιδίως για τους νησιωτικούς δήμους, όπως ο Δήμος Λήμνου, αναμένονται ακόμα μεγαλύτερα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια οι παλιοί “καποδιστριακοί” δήμοι εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους με έκτακτο προσωπικό, το οποίο αν λείψει ή δε βρεθεί έγκαιρα τρόπος αναπλήρωσής του θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε όλους τους τομείς και ιδίως στην καθαριότητα, την ύδρευση και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η έλλειψη επίσης εξειδικευμένου προσωπικού, ιδίως σε τομείς αιχμής (νέες τεχνολογίες, οικονομικά, λειτουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης λυμάτων κ.ά.), σε συνδυασμό με το καθεστώς απαγόρευσης προσλήψεων, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στη συγκρότηση των νέων ΟΤΑ.

… και νοικοκύρεμα»
Η διεκδίκηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος ενίσχυσης των νέων δήμων αποτελεί βασική προτεραιότητα της αυτοδιοίκησης συνολικά και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό μέσα από τα νέα συλλογικά όργανα που θα δημιουργηθούν. Το νοικοκύρεμα από τη βάση του νέου Δήμου, οι οικονομίες κλίμακας σε όλους τους τομείς, αλλά και η πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, είναι η βάση πάνω στην οποία θα κινηθούμε και μέσω της οποίας θα επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.Εκτός από έργα ανάπτυξης, στο πρόγραμμά σας έχετε αναδείξει και άλλους σημαντικούς τομείς, όπως είναι το περιβάλλον, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και ο πολιτισμός.

Θα δώσετε βαρύτητα και σε αυτά τα έργα;

«Το μεγάλο μας πλεονέκτημα, καθώς και τον πλούτο μας, αποτελούν ο ίδιος ο τόπος, η ιστορία του, η φύση και ο πολιτισμός του και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί του, με τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους και τις δεξιότητές τους.Το περιβάλλον αποτελεί το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα της Λήμνου και είμαστε αποφασισμένοι να το προστατεύσουμε, τόσο για την ποιότητα της ζωής μας όσο και ως αξία και επένδυση για το μέλλον.Θα επιδιώξουμε να κινητοποιήσουμε όλο το δυναμικό της Λήμνου που βρίσκεται στο νησί, αλλά και εκείνο που αναγκάστηκε να ζει μακριά του, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί αυτή την “Ποιοτική Λήμνο”: ποιοτική σ’ αυτά που παράγει, ποιοτική στη καθημερινή της ζωή, ποιοτική στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της, ποιοτική στον πολιτισμό της, ποιοτική στη φιλοξενία της.»

«Πληγή» η απομόνωση
Στα μεγάλα προβλήματα του νησιού, όπως το ακτοπλοϊκό, πώς σκέφτεστε να δράσετε;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λήμνου είναι η απομόνωσή της από τον κορμό της Ελλάδας και οι ελλιπέστατες συγκοινωνίες, με τη συνεχή επιδείνωση της συχνότητας, αλλά και της ποιότητας των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων. Η ύπαρξη μακροχρόνιων δεσμευτικών συμβάσεων ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τις ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και η γενικότερη κρίση της ακτοπλοΐας, δε συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Ακόμα και οι ελάχιστες δεσμεύσεις για αντικατάσταση των υπέργηρων πλοίων επιχειρείται σήμερα να παρακαμφθούν και το κράτος να υποκύψει στην πίεση των εφοπλιστών για συνέχιση της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης. Η απαίτηση των Λημνιών είναι να τηρηθούν τουλάχιστον αυτές οι δεσμεύσεις, να δρομολογηθούν σύγχρονα και ασφαλή πλοία και να γίνει νέος διαγωνισμός για σύνδεση της Λήμνου με τη Κύμη και την Καβάλα.Ζητάμε το αυτονόητο. Όχι άλλα παχιά λόγια. Έργα και δεσμεύσεις, ώστε να μην αποτελεί η “νησιωτικότητα” κενό γράμμα των ευρωπαϊκών συνθηκών και του Συντάγματος.»

Συνεργασία με Περιφέρεια
Ο «Καλλικράτης» για πρώτη φορά καθιέρωσε και την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ποια θα είναι η συνεργασία σας με το νέο περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή;

«Η αιρετή περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει μεγάλο βήμα για την ουσιαστική αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση, εφόσον βέβαια διασφαλισθούν έγκαιρα οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας του νέου θεσμού.Η ανεξαρτησία των επιπέδων αυτοδιοίκησης, κατοχυρωμένη από το νόμο, επιβάλλει παράλληλα τη “διαβαθμική συνεργασία”, η οποία ειδικά για τα νησιά μας αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας του έργου της κάθε βαθμίδας ξεχωριστά, αλλά και της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας όλων.Είμαι βέβαιος ότι ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο Νάσος ο Γιακαλής, με τον οποίο έχω συνεργαστεί δημιουργικά επί πολλά χρόνια, ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης ενστερνίζεται τις ίδιες αρχές και αξίες, γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα των νησιών και θα αγωνιστεί μαζί μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των νησιών.»

Ποιος είναι ο πρώτος προσωπικός σας στόχος μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών;

«Να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κόσμου, των συνεργατών μου και όλων όσοι με εμπιστεύθηκαν. Να διατηρήσουμε την επαφή μας με τον κόσμο, να ανοίξουμε το Δήμο στην κοινωνία και να ενεργοποιήσουμε άμεσα όλους όσοι έχουν διάθεση προσφοράς σε κάθε τομέα.Άμεση προτεραιότητα είναι να οργανώσουμε τις υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να επικοινωνεί άμεσα για κάθε ζήτημα με το Δήμο και να παίρνει μια υπεύθυνη απάντηση.Ο σεβασμός στο δημότη αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του και την ανάπτυξη του αισθήματος της κοινωνικής ευθύνης και της διάθεσης κοινωνικής προσφοράς, ώστε να χτίσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης και να στηρίξουμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.»

Υπεύθυνος δήμος
Πώς σκέφτεστε να ανταποδώσετε στους Λημνιούς τη μεγάλη επιβράβευση στο πρόσωπό σας δίνοντάς σας το πολύ υψηλό ποσοστό τού 65%;

«Τόσο εγώ όσο και τα στελέχη του συνδυασμού μας θα μείνουμε πιστοί στην υπόσχεσή μας για ένα έντιμο, υπεύθυνο δήμο, ο οποίος θα εργαστεί για το μέλλον του νησιού μας, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικές μικρότητες. Οι προσωπικοί υπολογισμοί, η ανοχή στην παρανομία και η ιδιοτέλεια, γνωρίσματα που δυστυχώς χαρακτηρίζουν πολλές φορές την άσκηση εξουσίας, δεν έχουν θέση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εμείς την αυτοδιοίκηση. Ο νέος Δήμος Λήμνου μπορεί να είναι στην πρωτοπορία της αυτοδιοίκησης στο Αιγαίο και η Λήμνος να βγει από την απομόνωση, να βρει το δικό της μοναδικό δρόμο για ανάπτυξη και ευημερία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου